Čistý a zelený svet


Každý na tejto planéte sa môže podieľať na znížení negatívneho ľudského vplyvu na životné prostredie. Prinášame preto pár tipov, ako udržať svet okolo seba čistý a zelený tým, že sa budeme každý deň správať ekologicky a udržateľne.

Keď je naša planéta v rovnováhe, bohato nás zásobí všetkým, čo potrebujeme. Naša Zem je ale len jedna, a kvôli všetkým živým tvorom, ktorý na nej žijú, by sme sa mali snažiť tento vzácny ekosystém zachovať, ako najlepšie dokážeme. A čo to znamená pre náš každodenný život? Poďme sa zamyslieť nad spôsobmi, ako môže každý z nás znížiť svoj negatívny dopad na životné prostredie, a urobiť tak zo sveta lepšie miesto pre život. Každý krôčik sa počíta. Zapojte svoju rodinu a priateľov a začnite žiť udržateľnejším spôsobom!

 

Sme to, čo jeme.

Niektorí zaprisahaní mäsožravci už jeden deň v týždni prestali jesť mäso, či už kvôli svojmu zdraviu, alebo aby podporili našu planétu.

Strava založená iba na rastlinách našej Zemi prospieva, pretože sa tým šetria zdroje a energie, ktoré sú potrebné na chov, kŕmenie a prepravu zvierat chovaných na jedlo.

Keby sme sa všetci dostatočne zoznámili s vynikajúcou vegánskou kuchyňou, a obišli by sme sa bez mäsa a živočíšnych produktov sedem dní v týždni, veľmi by to znížilo náš negatívny vplyv na životné prostredie.

Ak máte radi talianske omáčky na cestoviny, rizotá, šaláty, casserole alebo polievky, tak viete, že v každom tomto pokrme nájdete širokú škálu farebnej zeleniny, od artičok až po kapustu, na ktorých si pochutí naozaj každý. Nájdite si jednu z mnohých webových stránok o vegánskej kuchyni a inšpirujte sa vegánskymi receptami, ktoré sa vám budú najviac páčiť. A nezabudnite sa pozrieť na naše lákavé recepty na piknik.Každý si tiež môže vypestovať svoje vlastné organické bylinky, ide to aj v kvetináči na parapete a je to ďalší spôsob, ako každým svojím pokrmom potešiť celú svoju rodinu.

 

Šetrné k pleti aj k životnému prostrediu

Kozmetika, ktorú si nanášame na svoju pleť, je určená buď priamo na čistenie pleti, alebo ju zmyjeme z našich tvárí a tiel neskôr ten istý deň. Tak ako tak sa tieto produkty, ktoré denne používame, dostávajú do kanalizácie a do vody v našom okolí. Rovnaká voda sa k nám ale potom časom môže vrátiť z našich kohútikov, upravená a prefiltrovaná. Je teda rozumné vyberať si ekologické produkty, ktoré sú v súlade s naším životným prostredím.

Ak chceme zabezpečiť, že budeme žiť udržateľnejšie, mali by sme si do svojej kúpeľne kupovať rastlinné, organické a vegánske produkty s certifikovaným ekologickým zložením.

Neškodia prírode a navyše prospievajú aj vašej pleti! Napríklad produkty N.A.E. pre osobnú starostlivosť sú držiteľmi certifikátu ECOCERT Greenlife a majú ako vegánske, tak aj organické zloženie z minimálne 97% prírodných ingrediencií. A okrem toho tiež krásne voňajú, rovnako ako dary prírody, z ktorých sú zložené!

Obaly výrobkov sú tiež kľúčovým faktorom, ak chcete žiť udržateľnejším spôsobom. Snažte sa vyhýbať výrobkom zabaleným v panenskom plaste na jedno použitie a zamerajte sa skôr na alternatívy šetrné k životnému prostrediu. Výrobky značky N.A.E. sa predávajú v tubách rastlinného pôvodu, fľašiach vyrobených zo 100% recyklovaného PET plastu alebo v obaloch s certifikátom FSC.

 

Akčný plán na záchranu našej planéty

Ako môžeme zmeniť svoj životný štýl, okrem jedla, ktoré jeme, a výrobkov (vrátane obalov), ktoré si kupujeme, aby sme boli šetrnejšie k planéte, ktorú obývame?

 

1.        Používajte znova – Schovajte si poháre, aby ste do nich mohli dať marinované olivy a ďalšie domáce výtvory. Naučte sa znovu využívať staré oblečenie - môžete napríklad premeniť staré džínsy na letné šortky.

 

2.       Obmedzujte – Vypínajte vodu, keď si čistíte zuby alebo pred opláchnutím v sprche, aby ste šetrili vodu. Vypínajte svetlo a elektrické zariadenia, keď ich nepotrebujete, aby ste predišli zbytočnému plytvaniu elektrinou.

 

3.       Recyklujte – Zbierajte dažďovú vodu a zalievajte s ňou talianskej bylinky, ktoré doma pestujete. Zbavujte všetky obaly tak, že využijete miestnej recyklačnej služby.

 

4.       Rozhodujte sa s ohľadom na našu planétu - Na nakupovanie používajte vyprateľné látkové tašky miesto plastových. Namiesto papierových utierok a mokrých obrúskov používajte látkové obrúsky a handry. Na každom Vašom nákupe záleží!