La bella vita: 4 spôsoby, ako žiť ako Taliani


Doprajte si v živote viac radosti s týmito štyrmi jednoduchými, ale účinnými zvykmi

Každý z nás si tajne praje, aby mohol byť trošku viac ako Taliani. Kto by si tiež nechcel užívať veselý a temperamentný život la bella vita tak, ako Taliani?

Hľadať gioia di vivere, čiže radosť zo života, znamená hľadať spôsoby, ako sa v živote potešiť, prekvapiť a nadchnúť. Je to nastavenie mysle, postoj a životný štýl, nadšená chuť žiť život naplno, pretože už len to, že sme nažive, je predsa dôvod k radosti.

Ako povedal Federico Fellini: "Život, to je kombinácia cestovín a kúziel."

V tomto článku nájdete štyri zvyky, ktoré vám pomôžu zažiť taliansky spôsob života, la bella vita:

1. Choďte tam, kam chodia ostatní

Záber zaostrený na ruky troch ľudí držiacich kornútky s talianskou zmrzlinou

Ak ste niekedy boli v Taliansku, tak viete, že môže byť veľmi čarovné len pozorovať ruch na námestiach, jesť zmrzlinu spolu s Talianmi a sedieť pri tom na schodoch 200 rokov starej budovy, alebo zvedavo hľadať nečakané zákutia.

Taliansky energický a vrúcny charakter vychádza z verejného priestoru a zmyslu pre komunitu. Priatelia sa stretávajú vonku a trávia hodiny na námestiach, či záhradkách kaviarní. Nakupujúci sa prechádzajú po vonkajších promenádach a vyberajú si vo vitrínach alebo ochutnávajú čerstvé potraviny z trhu. Futbaloví fanúšikovia zase chodia ulicami v partii a spievajú popevky pre domáci tím.

Ak sa chcete stretávať s ľuďmi, ako to robia Taliani, nájdite si príležitosti, ako sa presunúť von. Choďte tam, kde sa ľudia často schádzajú.

2. Vyžarujte sebavedomie

2. Vyžarujte sebavedomie Záber na ženu v tyrkysových šatách prezerajúcu si fontánu di Trevi

Nezdolná Sophia Loren je nepochybne najznámejším symbolom krásy Talianska. A veľkú časť jej šarmu vytvára jej osobnosť a prístup k životu a nie len jej vzhľad a talent.

Sophia sa pohybuje sebavedome a elegantne. Ako v 24 tak v 84 rokoch vedela, ako vyzerať skvele. V roku 2016 v rozhovore pre časopis W sa 81 ročná Sofia rozosmiala: "Mimochodom, vyzerám skvelo! Priamo fantasticky.

"Vyskúšajte to tiež: Choďte cieľavedome. Seďte rovno. Dajte svoju prítomnosť ostatným najavo. Koniec koncov sebavedomé vystupovanie vždy vedie k ozajstnému sebavedomiu a zdravé sebavedomie je jednou z najviac sexy vlastností, akú môže žena mať.

Ako sama Sophia raz povedala: "Myslím, že zmyselnosť vychádza zvnútra. Je to niečo, čo jednoducho v sebe máte a nesúvisí to tak úplne s prsiami, stehnami alebo našpúlenými perami. "

3. Vyskúšajte nečakané
 

Keď nebojácna Talianka Roberta Mancini preletela mesto Panama v lietajúcej kombinéze, všetci sme si pomysleli: "Páni!" Koľkokrát sme si už pustili video niekoho, kto dokázal niečo neskutočné, a hovorili sme si: "Kiež by som niečo také taky dokázal/a!" Alebo sme videli niekoho vojsť do metra v štýlovom outfite a pomysleli sme si: "Kiež by som na to mal/a odvahu."

Je jednoduché pýtať sa, prečo by sme niečo mali urobiť. Ale skúste namiesto toho otázku: "Prečo nie?" Objavte v sebe svoju vnútornú Robertu Mancini a pustite sa do toho!

Ak radi sledujete tanečné súťaže, zájdite na hodinu tanca. Ak ste nikdy nič nepostavili vlastnými rukami, prijmite tú výzvu a skúste to. Ak vás uchvacujú ľudia, ktorí robia stojky v parkoch, bežte za nimi, spýtajte sa ich na pár tipov a rovno ich na mieste vyskúšajte. Nemusíte byť zas až tak odvážni, aby ste si mohli užívať, že skúšate niečo nové.

4. Jedzte pomaly a v dobrej spoločnosti

U Talianov je známe, že si radi vychutnávajú jedlo a uznávajú filozofiu, že jedlo si má človek užívať. Je to filozofia, podľa ktorej môžeme žiť všetci. Dať si posledný letný deň s priateľmi niekde vonku dobrú pizzu a fľašu vína môže byť často príjemnejšie, ako ísť do reštaurácie s michelinskou hviezdou. Jedlo nemusí byť drahé, aby bolo dobré. Len si vezmite napríklad neapolskú Margheritu, ktorá je považovaná za najlepšiu na svete. Klasická neapolská pizza sa vyrába z jednoduchých ingrediencií, u ktorých je kvalita dôležitejšia ako kvantita. Skladá sa len z cesta, paradajok, byvolej mozzarelly, bazalky a extra panenského olivového oleja. Keď napríklad Elizabeth Gilbertová, autorka knihy Jedz, modli sa, miluj, prvýkrát ochutnala neapolskú pizzu, zmenil sa jej život.

Tip na vyskúšanie: Žiadny zhon! Taliani veľmi dobre vedia, prečo si nikdy neberú kávu so sebou v papierovom kelímku. Nehltajú ju v zhone, ale radšej si z nej chlipkajú pri bare. Jedzte a pite pomaly. Ak vás netlačí čas, jedlo a pitie si vychutnajte. Jedlo je v Taliansku spoločenskou záležitosťou a môže trvať celé hodiny.
Dobré jedlo v dobrej spoločnosti, to je bella vita.