Voňavé, svieže a plné chuti


Popustite uzdu svojim záhradníckym schopnostiam a vypestujte si svoje vlastné talianske bylinky. Domácu bazalku, šalviu, rozmarín, tymián a oregano môžete využiť v kuchyni a zažiť tak pravú taliansku bella cucina!

Svet čerstvých talianskych byliniek je otvorený všetkým. Nepotrebujete záhradku ani balkón, aby ste tieto užitočné a často udržateľné rastlinky vypestovali- kvetináče na okne vyžadujú len jednoduchú údržbu a budú bohato stačiť, aby sa im darilo. Listy alebo výhonky premasírujte medzi palcom a ukazovákom a vychutnajte si úžasnú, povzbudzujúcu vôňu týchto byliniek, ktoré vylepšia vaše varenie tým, že vašim jedlám dodajú vyváženú chuť a potešia každého stravníka. Poďme sa teraz pozrieť na päť talianskych byliniek, ktoré si môžete vypestovať a využiť ich do svojich talianskych pochúťok.

Bohatšia chuť s rozmarínom

Táto rastlina môže v teplých podmienkach a s dostatkom miesta dorásť do širokého kríka vysokého až jeden meter, ale môže jej byť dobre aj v skromnom kvetináči. Do dobre nakyprenej pôdy môžete zasiať semienka alebo zasadiť odnože.

Je to tuhá, drevnatá bylinka a možno ju jesť surovú. Môžete pridať pár vetvičiek rozmarínu do dlho ťahanej omáčky alebo k pečenému pokrmu a odmení vás jeho bohatá chuť a neodolateľná vôňa. Pred podávaním z jedla vetvičky vyberte, ale môžete doň pridať pár nasekaných lístkov na ozvláštnenie chuti. Intenzívna chuť rozmarínu ide dobre dokopy s koreňovou zeleninou, ako sú zemiaky alebo paštrnák.

Nezabudnite na tymián

Tymiánu sa darí v dobre prekyprenej pôde s vyváženou kyslosťou. Miluje slnečné svetlo, a tak ho umiestnite na najsvetlejšie miesto v dome.

Rovnako ako u rozmarínu, aj pružné vetvičky tymiánu sú ľahko drevnaté, čo je dobré, pretože vydržia teplotu varenia, ale nie je veľmi príjemné ich jesť. Môžete ich pridať k zelenine, ako je pór, mrkva alebo tekvica, aby ste pokrmu dodali plnú, zemitú príchuť. Alebo tymián pridajte do domácej stredomorskej omáčky z baklažánov alebo paprík a pred podávaním ho vybert

Domáca pohoda s bazalkou

So starostlivosťou o bazalku to moc nepreháňajte. Trocha slnka a jemné zalievanie dobre prekyprenej pôdy úplne stačí, aby jej krásne, jemné lístky boli žiarivo zelené. Vôňa bazalky vo vašom kuchynskom okne bude povzbudzujúca aj upokojujúca.

Táto výborná rastlina s jemne korenenou chuťou môže stimulovať vaše chuťové poháriky, a tak si vďaka nej vychutnáte aj tie najzákladnejšie pokrmy. Bazalka v spojení s rukolou vytvára výborné pesto, ktoré je dobré do cestovín. Alebo vytvorte vegánsku trikolóru s plátkami vegánskej mozarelly, paradajok a čerstvými bazalkovými listami. Tiež s ňou môžete vytvoriť krásny farebný aj chuťový kontrast v rizotách a šalátoch, alebo pridajte čerstvo natrhanú bazalku do misky jahôd.

Nebojte sa šalvie

Upokojujúcu, sviežu, šalviovú vôňu vydávajú jej chladivo zelené listy s mierne drsnou textúrou. Intenzívna, ostrá chuť šalvie je vynikajúca, keď ju napríklad pridáte s maslom k talianskym gnocchi. Alebo vyskúšajte túto jednoduchú taliansku omáčku na cestoviny: na olivovom oleji osmažte na plátky nakrájaný cesnak, paradajky sušené na slnku, vegánsky syr feta nakrájaný na kocky a pár lístkov šalvie s trochou čili. Podávajte s cestovinami penne alebo fusilli a do omáčky pridajte ešte trochu slanej vody z cestovín pre dodanie tekutiny. Pokrm je potom chutný, výživný a naprosto vegánsky!

Ako prílohu zmiešajte strúhanku, jemne nasekanú cibuľku, vegánsky margarín a nasekanú šalviu. Pečte v pekáči na vysokej teplote po dobu 20 minút.

Oregano za všetkých okolností

Svoje oregano pravidelne zastrihujte, aby malo vždy asi 6 cm. Doprajte mu UV žiarenie a každých pár dní trochu vody, a budete mať univerzálnu kuchynskú bylinku po ruke celé mesiace.

Oregáno je známe tiež ako pamajorán a napomáha nášmu tráveniu. Je skvelé do vegánskych jedál, ktoré obsahuje ťažké strukoviny, fazuľu, kapustu či kel. Jeho jemná, ale výborná chuť sa skvelo hodí do šalátov alebo na pizzu, ktorej dodá vitamíny, aj keď je sušené. Potrebujete rýchlu desiatu? Dajte si kus pečiva s veľkými plátky paradajok, pokvapkajte olivovým olejom a posypte oreganom.

TIP: Zmiešajte rozmarín, bazalku a oregano s olivovým olejom, a vytvorte si výborný dip pre nadýchaný taliansky chlieb.